Labākie veidi, kā mājās glabāt vīnu
Vīns ir maigs produkts, un nepareiza glabāšana var izraisīt oksidēšanos, bojāšanos vai vēlamo īpašību zudumu.
Par laimi, vīna glabāšana mājās nenozīmē, ka jums ir nepieciešama vīna pagrabs vai sarežģīts aprīkojums — pietiek ar dažiem svarīgiem principiem, lai saglabātu vīnu gadiem ilgi.
Neatkarīgi no tā, vai esat vīna baudītājs tikai pa svētkiem vai aizrautīgs kolekcionārs, pareiza vīna glabāšana ir būtiska, lai
saglabātu vīna kvalitāti un garšu.
Šeit ir ceļvedis, kā mājās glabāt vīnu, lai jūs varētu tos pilvērtīgi izbaudīt, kad pienāks īstais brīdis.
1. Saglabājiet pareizo temperatūru
Temperatūra ir viens no vissvarīgākajiem faktoriem vīna glabāšanā.
Vīnu vajadzētu glabāt nemainīgā temperatūrā — ideāli no 7 līdz 18°C. Temperatūras svārstības var izraisīt vīna paplašināšanos un saraušanos, kas var izspiest korķi vai ļaut gaisam iekļūt pudelē, izraisot oksidēšanos.
Ideālā temperatūras zona: 13°C tiek uzskatīta par optimālu lielākajai daļai vīnu.
Izvairieties no ekstremālām temperatūrām: Pārāk augsta temperatūra var izraisīt vīna pāragru novecošanu, savukārt pārāk zema temperatūra var palēnināt tā nobriešanu.
Ja jums nav vīna ledusskapja vai pagraba, vēsa, tumša vieta mājās (piemēram, skapis vai pagrabstāvs) var būt piemērota. Tikai pārliecinieties, ka vasarā tas nepaliek pārāk karsts, bet ziemā pārāk auksts.
2. Glabājiet pudeles horizontāli
Vīna pudeļu glabāšana uz sāniem ir vēl viens svarīgs noteikums pareizai glabāšanai.
Tas palīdz saglabāt korķi mitru, novēršot tā izžūšanu un gaisa iekļūšanu pudelē. Ja korķis izžūst, vīns var oksidēties un sabojāties.
Horizontāla novietošana: Novietojiet pudeli horizontāli vai viegli slīpi, ar etiķeti uz augšu. Tas arī ļaus viegli lasīt etiķeti, izvēloties pudeli.
Šī prakse ir īpaši svarīga vīniem, kas noslēgti ar korķiem, taču tā nav obligāta pudelēm ar skrūvējamiem vāciņiem vai sintētiskiem korķiem, lai gan horizontāla glabāšana nekaitē.
3. Glabājiet vīnu tumšā vietā
Gaisma — īpaši saules gaisma un fluorescējošais apgaismojums — var ar laiku pasliktināt vīna kvalitāti, izraisot to, ko sauc par "gaismas ietekmēto" vīnu, kas iegūst nepatīkamu, pelēko smaku.
UV stari var izjaukt vīnā esošās vielas, kas izraisa pāragru novecošanu un garšas zudumu.
Tumsa ir svarīga: Glabājiet vīnu tumšā telpā vai vīna ledusskapī ar UV aizsargājošu stiklu. Izvairieties no pudeles novietošanas pie logiem vai zem spilgtas gaismas.
Ja glabājat vīnu plauktā, mēģiniet to novietot vietā, kas aizsargāta no tieša gaismas starojuma.
4. Kontrolējiet mitrumu
Mitrums ir bieži aizmirsts faktors vīna glabāšanā, taču tas var ietekmēt gan korķu, gan paša vīna kvalitāti.
Ja mitrums ir pārāk zems, korķi var izžūt un plaisāt, izraisot noplūdes un oksidēšanos. Ja mitrums ir pārāk augsts, uz korķiem vai etiķetēm var veidoties pelējums, lai gan tā parasti nav izplatīta problēma mājas glabāšanā.
Optimālais mitruma diapazons: Mērķējiet uz mitruma līmeni ap 60-70%. Tas palīdzēs saglabāt korķus labā stāvoklī, neveicinot pelējuma attīstību.
Mājās ar ļoti sausu gaisu apsveriet iespēju novietot ūdens trauku tuvu vai iegādāties mazu mitrinātāju. Mitros klimatiskajos apstākļos pārliecinieties, ka telpa ir labi ventilēta.
5. Izvairities no vibrācijām
Vibrācijas var traucēt vīna maigo novecošanās procesu, sajaucot nogulsnes un ietekmējot vīna ķīmisko sastāvu. Tas nozīmē, ka pastāvīga vai atkārtota kustība var novērst vīna pareizu nogulsnēšanos un nobriešanu.
Saglabājiet vīnu nemainīgā stāvoklī: Glabājiet vīnu vietā, kur nav pastāvīgas kustības, piemēram, netālu no veļas mazgājamām mašīnām, vietās ar lielu satiksmi vai ierīcēs, kas rada vibrācijas.
Vīna ledusskapji un pagrabi parasti ir izstrādāti tā, lai minimizētu vibrācijas, kas ir vēl viens iemesls ieguldīt īpašā glabāšanas iekārtā.
6. Glabājiet sarkanvīnus un baltvīnus atbilstoši
Lai gan lielākā daļa iepriekš minēto principu attiecas uz visiem vīniem, ir dažas atšķirības sarkanvīna un baltvīna glabāšanā.
Sarkanvīns: Sarkanvīni, īpaši tie, kuriem ir augsts tanīnu saturs, labāk noveco nedaudz augstākās temperatūrās nekā baltvīni. Tomēr arī tiem jābūt glabātiem 7-18°C temperatūras diapazonā, un 13°C tiek uzskatīta par ideālu temperatūru.
Baltvīns: Baltvīni, rozā vīni un dzirkstošie vīni jāglabā nedaudz vēsāk, parasti ap 7-10°C. Tas palīdz saglabāt to svaigumu un skābumu optimālā līmenī.
Ja jums ir ierobežota vieta, varat glabāt abus veidus kopā, tikai atcerieties, ka jāņem vērā temperatūra.
7. Organizējiet savu kolekciju
Kad jūsu kolekcija palielinās, var kļūt grūti izsekot tam, kas jūsu krājumos un kad tas tika iegādāts. Organizējot savu vīna kolekciju, jūs novērsīsiet pudeles aizmiršanu vai pazaudēšanu.
Etiķetēšana: Izveidojiet vienkāršu sistēmu, lai sekotu saviem vīniem. Varat etiķetēt pudeles pēc ražas gada (gada, kad vīnogas tika novāktas), veida vai reģiona, vai pat izveidot vīna inventāru savā telefonā vai datorā.
Rotācija: Glabājiet vīnus, kurus plānojat dzert drīzumā, priekšpusē, bet vecākos vai īpašos vīnus — aizmugurē. Tas nodrošinās, ka jūsu vecākie vīni netiks ignorēti.
8. Ieguldiet vīna ledusskapī vai vīna plauktā
Ja plānojat veidot vīna kolekciju vai meklējat veidu, kā glabāt vīnu ilgtermiņā, varētu būt vērts ieguldīt vīna ledusskapī vai vīna plauktā, kas īpaši izstrādāts optimālai glabāšanai.
Vīna ledusskapis: Šie aparāti ir paredzēti, lai uzturētu pareizo temperatūru, mitrumu un aizsardzību pret gaismu. Tie pieejami dažādos izmēros, sākot no maziem skapīšiem līdz lieliem daudzzonu ledusskapjiem nopietniem kolekcionāriem.
Vīna plaukts: Ja temperatūras atšķirības nav tik svarīgas, vīna plaukts vēsā, tumšā vietā var būt lieliska izvēle. Meklējiet plauktus, kas ļauj pudelēm tikt glabātām horizontāli, maksimizējot telpu un nodrošinot, ka korķi paliek mitri.
9. Apsveriet vīna novecošanas potenciālu
Ne visi vīni ir domāti novecošanai. Daudzus vīnus, īpaši vieglākus baltos un sarkanvīnus, ir paredzēts lietot neilgi pēc iegādes. Savukārt augstākās kvalitātes vīni, piemēram, tanīniem bagāti sarkanvīni, dzirkstošie un saldie vīni, var uzlaboties novecošanas laikā, ja tiek glabāti pareizi.
Dzeriet drīzāk nekā ilgstoši glabājiet: Ja glabājat vīnu, kuru paredzēts izdzert pāris gadu laikā, varat to glabāt nedaudz augstākā temperatūrā vai mazāk ideālos apstākļos. Savukārt vīniem, kurus plānojat novecināt, ievērojiet iepriekš minētos ideālos glabāšanas apstākļus.
Nobeiguma vietā
Sekojot šiem vienkāršajiem principiem vīna glabāšanai, jūs varēsiet nodrošināt, ka jūsu pudeles noveco gludi un ir gatavas tikt izbaudītas savā labākajā formā (vīna ideālais nobriešanas brīdis attiecībā uz garšu un aromātu).
Neatkarīgi no tā, vai jums ir maza kolekcija vai top vīna pagrabs, pareiza glabāšana palīdzēs saglabāt jūsu vīnu integritāti un uzlabos jūsu baudījumu laika gaitā.
Tātad, atrodiet pareizo vietu, ņemiet vērā glabāšanas apstākļus un organizējiet savu kolekciju. Jūsu nākotnes es un vīna glāzes pateiksies :)
Priekā!
Rakstiskā satura autors Raïm.lv © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.