Iepazīsties! Viens no katalāņu vīna reģioniem: D.O. Empordà
© Foto: urifoto.lv / doemporda.cat
Viens no zināmākajiem vīna darīšanas reģioniem ir D.O. Empordà. Šis reģions zināms ne tikai ar izsmalcinātiem vīniem, bet arī ar ikonisko zemesaragu Cap de Creus un satriecošo, akmeņaino piekrasti, kas piesaista ne tikai tūristus, bet arī vīna entuziastus un gardēžus.
Vidēji saražojot 65 000 hl., D.O. Empordà vīna reģions Katalonijā ir mājvieta virknei daudzveidīgu un ļoti aromātisku vīnu, kas ieved brīnisķīgā garšu un sajūtu pasaulē.
Reģions lepojas ar tipisku Vidusjūras klimatu, kas apvieno vieglas ziemas un karstas vasaras. Saules pielietie vīna dārzi plešas bezgalīgos līdzenumos un sedz kalnu ielejas netālu no jūras.
Izpētīsim, kas padara šo reģionu par unikālu vīna audzēšanas zonu.
Laipni lūdzam D.O. Empordà
Stāsts par vīna darīšanu reģionā D.O. Empordà sniedzas vairāk nekā divus tūkstošus gadu senā pagātnē, un vīnkopības liecības ir datētas jau senajos grieķu un romiešu laikos.
Viena no reģiona klimata raksturīgākajām iezīmēm ir ziemeļu vējš, ko Katalonijā dēvē par Tramuntana. Tas būtiski ietekmē vīnogulāju audzēšanas procesu, kā arī vīna dārzu kvalitāti.
D.O. Empordà atrodas starp Pireneju kalniem ziemeļos un reģiona Costa Brava zilajiem ūdeņiem austrumos. D.O. Empordà piedāvā ļoti sausus vīnus ar smalku garšu un intensīvu aromātu.
Papildus pasaules klases vīniem reģionā D.O. Empordà ir bagātīgs kultūras mantojums un burvīgi viduslaiku ciematiņi, piemēram, Pals un Peratallada, un, protams, izcila reģiona vietējā virtuve.
Mazliet vēstures
Nosaukta nozīmīgas Grieķu kolonijas Empórion vārdā, vīna kultūra un tās tirdzniecība D.O. Empordà apgabalā nonāca aptuveni VI gadsimtā pirms mūsu ēras. Četrus gadsimtus vēlāk šis reģions kļūs par vienu no turīgākajām kolonijām Romas impērijas Tarraconensis provincē.
Viduslaikos, kad ap abatijām un klosteriem tika stādīti vīnogulāji, klosteris Sant Pere de Rodes izveidoja savu vīnogulāju audzēšanas praksi, veidojot pamatus ilgām vīna darīšanas tradīcijām šajā reģionā.
19. gadsimta beigās ne tikai lielu daļu Eiropas vīna dārzu, bet arī vīna dārzus reģionā D.O. Empordà izpostīja bēdīgi slavenā filokseras (Phylloxera) epidēmija, pēc kuras pagāja vairāki gadu desmiti, lai vīna dārzi atgūtos un atjaunotos līdz iepriekšējam līmenim.
Divus gadsimtus vēlāk, pateicoties progresīvām ražošanas metodēm un jaunai vīnogu audzēšanas praksei, reģions ir atguvis savu vīnogulāju audzēšanas potenciālu un uzlabojis vīna darīšanas procesa kvalitāti.
Vīnogu šķirnes un terroir
Viens no valdzinošākajiem aspektiem D.O. Empordà ir tās augsnes daudzveidība, ko veido nelīdzeni pakalni un jau iepriekš minētais īpašais ziemeļu vējš, kas pūš cauri vīna dārziem.
Ar vidējo gaisa temperatūru 15ºC un nokrišņu daudzumu 600 litru gadā uz kvadrātmetru, reģiona maigās ziemas un karstās vasaras rada ideālu vidi augstas kvalitātes vīna darīšanai, ļaujot kultivēt plašu vīnogu šķirņu klāstu.
Reģiona populārākās sarkano vīnogu šķirnes ir Garnatxa un Carinyena, kā arī gaišo vīnogu šķirnes Macabeu, un Garnatxa Blanca, no kurām ražo vīnus, kas atspoguļo reģiona Vidusjūras klimatu.
Pēdējos gados vīndari ir attīstījuši arī starptautisku šķirņu, piemēram, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon un Merlot audzēšanu, sajaucot tās ar vietējām vīnogām, lai radītu unikālus un novatoriskus vīnus.Vīna dārzi pie jūras
Vēl viens aspekts, kas padara D.O. Empordà par unikālu vīna reģionu Katalonijā, ir platība, kurā vīnogas tiek audzētas. Reģions plešas aptuveni 2000 hektāros.
D.O. Empordà ir sadalīts 2 apakšreģionos Alt (augstākā) un Baix (zemākā) Empordà. Ārkārtējā teritoriālā daudzveidība veido šo reģionu par skaistu kontrastu zemi.
Alt Empordà apgabals, kas robežojas ar Pireneju kalnu grēdu ziemeļos un Vidusjūras piekrasti austrumos, atrodas Katalonijas tālajos ziemeļaustrumos, ko aizsargā zemesrags Cap de Creus. Šī apgabala produkcija izceļas ar drosmīgajiem un pilnīgiem sarkanvīniem, kuros dominē Garnatxa un Carinyena vīnogas.
Tālāk uz dienvidiem Baix Empordà apgabalā ir maigāks klimats un plaši piekrastes līdzenumi, ko ieskauj Begur kalniene. Vīna darīšanas izcilākie produkti apgabalā ietver atsvaidzinošus baltvīnus, kam raksturīgs spilgts skābums un citrusaugļu notis.
D.O. Empordà vīni
D.O. Empordà reģions ir slavens ar saviem sarkanvīniem, kas plaukst reģiona siltajā, saules pielietajā klimatā. No šīm vīnogām tiek iegūti pilnīgi un piesātināti vīni ar bagātīgu gatavu ogu, garšvielu un garsu, kas apliecina augsnes bagātību.
Baltvīna entuziastiem D.O. Empordà piedāvā tikpat aizraujošu vīna izlasi no tādām šķirnēm kā Garnatxa Blanca, Macabeu un Muscat d'Alexandria. Šīs vīnogas ražo kraukšķīgus, atsvaidzinošus vīnus, kam raksturīgi ziedu aromāti un dinamisks skābums, kas lieliski sader ar reģiona jūras velšu ēdieniem.
Apgabala īpatnība ir Garnatxa de l'Empordà dabiski salds vīns, kas ražots no Garnatxa vīnogām. Pilnvērtīgs, labi nogatavojies un zīdains tas kļūst par izcilu deserta vīnu, lai konkurētu ar apgabala ikonisko Moscatell.
Ir vēl kāds īpašs dzirkstošā vīna veids, ko šajā reģionā ražo no pārgatavojušām vīnogām. Smalkais un dzirkstošais vīns Mistelles brīnišķīgi papildina reģiona vīna klāstu.
Nobeiguma vietā
D.O. Empordà vīna reģions ir apslēpts dārgums, kas vēl gaida savu atklāšanu. Ar senajiem vīna dārziem, vīnogu daudzveidību un Vidusjūras klimatu D.O. Empordà vīni ir viens no labākajiem Katalonijas vīna darīšanas tradīciju piemēriem.
Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis vīna eksperts vai zinātkārs entuziasts, D.O. Empordà vīna baudījums sola iepriecināt jūsu gastranomskās sajūtas un radīt jaunu priekštatu par vīna darīšanas mākslu.
Raïm e-veikalā mēs specializējamies Cava dzirkstošo vīnu un klasisko vīnu no aizraujošā Vidusjūras reģiona Spānijas ziemeļaustrumos – Katalonijas – pārdošanā. Tie ir vīni, kas ražoti gan no vietējām, gan starptautiski atzītām vīnogu šķirnēm no vietējiem vīna dārziem.
Iegādājieties augstas kvalitātes vīnus jau šodien un atklājiet Vidusjūras garšu tās vislabākajā veidā!
Rakstiskā satura autors Raïm.lv © VISAS TIESĪBAS AIZSARGĀTAS.