Vīna reģioni & vīnogu šķirnes
Katalonija ir spilgts un daudzveidīgs reģions Vidusjūrā ar senu vīnkopības vēsturi.
No Empordà piekrastes līdzenumiem līdz stāvām nogāzēm Priorat kalnos, Katalonijas vīna reģioni piedāvā bagātīgu augsnes daudzveidību, kas katram vīnam piešķir unikālu raksturu.
Šeit ir saraksts ar 10 atšķirīgiem vīna reģioniem (Denominacions d’Origen) Katalonijā, kā arī tiem raksturīgās vietējās vīnogu šķirnes, kas tos padara īpaši unikālus:
© INCAVI
1. D.O. Alella
Vīns tiek ražots Alella reģionā kopš romieši pirmo reizi ienāca šajā Ibērijas pussalas stūrī pirms vairāk nekā 2000 gadiem, padarot to par vienu no vecākajām vīna ražošanas teritorijām pasaulē.
Vīns un augsne
D.O. Alella ir raksturīga ar tās granīta augsni, slaveno Sauló, tuvumu jūrai un mērenu Vidusjūras klimatu. Vīni, kas tiek ražoti šajā reģionā, ir dzidri un atsvaidzinoši, slaveni ar intensīvu minerālitāti un izteiktu skābuma līmeni.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Pansa Blanca, Garnatxa Blanca, Moscatell.
- Sarkanās: Garnatxa Negra, Monastrell, Sumoll.
2. D.O. Penedès
2500 hektāru plašs un ar vēsturi, kas sniedzas vairāk nekā 2700 gadus atpakaļ, D.O. Penedès ir reģions ar senāko vīnkopības tradīciju Katalonijā. Penedès ir arī Cava dzimtene – dzirkstošais vīns, kas veido vairāk nekā 95% no tās kopējā saražotā apjoma Spānijā, kā arī vietējās augstas kvalitātes dzirkstošā vīna varianti Corpinnat un Clàssic Penedès.
Vīns un augsne
Ar izcilu Vidusjūras klimatu vīnogu audzēšanai, bagātās Penedès māla augsnes nodrošina augsti dažādotu augsni visā reģionā, ražojot ļoti aromātiskus baltos vīnus un smalkus dzirkstošos vīnus.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Malvasia de Sitges.
- Sarkanās: Ull de Llebre, Garnatxa Negra, Sumoll, Carinyena.
3. D.O. Montsant
Nosaukts godinot slaveno Montsant kalnu grēdu, kas atrodas dienvidu Katalonijā, vīna ražošana šajā Denominació d’Origen ir bijusi nemainīga gadsimtiem ilgi.
Vīns un augsne
Montsant ģeoloģiskā daudzveidība piedāvā atšķirīgu augsni, kur dominē kaļķakmens un granīta augsnes (Llicorella), ļaujot ražot pilnvērtīgus sarkanvīnus un elegantus baltos vīnus ar labu skābumu un smalkiem aromātiem.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Macabeu, Garnatxa Blanca, Garnatxa Roja.
- Sarkanās: Garnatxa Negra, Carinyena, Ull de Llebre.
4. D.O.Q. Priorat
Ar klasifikācijas sistēmu, kas līdzīga Burgundijas Cru, šajā Kvalificētajā Denominació d’Origen ražotie vīni izceļas ar unikālu raksturu un personību, kuru nevar atrast nekur citur Katalonijā.
Vīns un augsne
Priorat trūcīgās šīfera augsnes un ekstremālā topogrāfija ražo vīnus ar izcilu kvalitāti un garšas profilu, padarot D.O.Q. Priorat par vienu no presitžākajiem vīna reģioniem pasaulē. Vietējās Garnatxa un Carinyena šķirnes šajā reģionā ir ļoti veiksmīgi adaptējušās, nodrošinot pilnvērtīgus un kompleksus sarkanvīnus ar samtainiem un apaļiem aromātiem.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Macabeu, Garnatxa Blanca, Pedro Ximénez.
- Sarkanās: Garnatxa Negra, Carinyena, Garnatxa Peluda.
5. D.O. Terra Alta
Apmēram 6000 hektāru plašs, D.O. Terra Alta ir viens no 7 vēsturiskajiem un vistālāk uz dienvidiem esošais vīna ražošanas reģions Katalonijā. Šajā teritorijā audzē vietējo Garnatxa Blanca šķirni, aptverot vairāk nekā 30% no šīs šķirnes izplatības pasaulē.
Vīns un augsne
Trūcīgā kaļķakmens augsne augstienēs padara Terra Alta par ideālu vidi vīnogu audzēšanai, kas veicina vidējas un vēlīnas nogatavošanās šķirņu izpausmes. Reģions ražo elegantus baltos vīnus ar svaigiem aromātiem un sarežģītu skābumu, kā arī vidējus un pilnīgas miesas sarkanvīnus ar izcilu kvalitāti.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Garnatxa Blanca, Macabeu.
- Sarkanās: Garnatxa Negra, Samsó, Garnatxa Peluda.
6. D.O. Costers del Segre
Aptverot vairāk nekā 4000 hektāru, D.O. Costers del Segre vīna apzīmējuma teritorija ir kaleidoskops no 7 teritorijām, kas stiepjas gar Segre upes baseinu rietumu Katalonijā.
Vīns un augsne
Priviliģētas kaļķakmens augsnes un kontinentālais klimats ar Vidusjūras ietekmi ir galvenie faktori, kas definē unikālo Costers del Segre reģionas augsni.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Garnatxa Blanca, Macabeu, Xarel·lo, Malvasia.
- Sarkanās: Samsó, Ull de Llebre, Garnatxa Negra.
7. D.O. Empordà
Vēsturisks apzīmējums, kas nosaukts pēc Ibērijas grieķu apmetnes Empórion, D.O. Empordà vīna reģions ražo svaigus vīnus ar aizraujošu Vidusjūras raksturu, pateicoties augstajai cukuru un aromātu koncentrācijai vīnogās, kas aug tuvu jūrai.
Vīns un augsne
Atrodas ziemeļaustrumu Katalonijā, Empordà augsne balstās uz māla un granīta augsnēm, kas ir nabadzīgas ar organiskajām vielām. Vīnogas aug vai nu piekrastes līdzenumos, vai kalnu nogāzēs, caur kuriem bieži pūš slavenais Tramuntana vējš, kas veicina to nogatavošanās procesu un aromātiskās īpašības.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Carinyena Blanca, Garnatxa Blanca, Garnatxa Roja.
- Sarkanās: Carinyena, Garnatxa Negra, Monastrell.
8. D.O. Pla de Bages
Atrodas Katalonijas centrā, D.O. Pla de Bages vīna reģions ir ieguvis unikālu identitāti pēdējo desmitgažu laikā, pateicoties vēsturisko vīnogu šķirņu atjaunošanai, piemēram, vietējais Picapoll un Mandó.
Vīns un augsne
Pla de Bages ģeoloģija izceļas ar smilšmāla augsnēm, kas ir nabadzīgas organiskajā vērtībā, taču ļoti piemērotas augstas kvalitātes vīnu ražošanai. Pilnvērtīgi sarkanvīni ar balzamiskām notīm un spēcīgi baltie vīni raksturo šī reģiona īpašības. Vīnoga Picapoll ir šī reģiona ikoniskākā šķirne.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Picapoll, Macabeu.
- Sarkanās: Garnatxa Negra, Sumoll, Mandó.
9. D.O. Tarragona
Tūkstošgadu ilga vīnkopība D.O. Tarragona ir raksturīga ar Vidusjūras klimata ietekmi un tās Romiešu kultūras mantojumu, kas ir bijis reģionā vairāk nekā 2000 gadus.
Vīns un augsne
Reģiona delikātā topogrāfija ļauj ražot maigus un svaigus vīnus, kas raksturīgi Vidusjūrai. Baltie vīni lielākoties tiek ražoti no vietējās Macabeu šķirnes, kas ir šī reģiona visnozīmīgākā vīnogu šķirne.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Macabeu, Xarel·lo, Malvasia de Sitges, Subirat Parent.
- Sarkanās: Sumoll, Carinyena, Ull de Llebre.
10. D.O. Conca de Barberà
Priviliģēta zeme vīnogu audzēšanai, D.O. Conca de Barberà izceļas ar tās vēsturiskās sarkanās šķirnes, Trepat, audzēšanu. Šī tradicionālā šķirne piedāvā garšīgas notis un smalkus augļu aromātus, piešķirot reģionam ļoti autentisku, unikālu identitāti.
Vīns un augsne
Kaļķakmens konglomerātu maisījums definē Conca de Barberà orogrāfiju. Reģions izceļas ar vīnu ražošanu no ikoniskiem Trepat šķirnes vīnogām, kas ir vietējās šķirnes, ražojot smalkus sarkanvīnus ar vieglu alkohola saturu.
Vīnogu šķirnes
- Baltās: Trepat, Ull de Llebre.
- Sarkanās: Macabeu, Parellada.